Tillgång eller Tillgänglighet

Vad kan man skriva om tillgång och tillgänglighet? Vet inte alla att det är en skillnad? Det är klart att man vet skillnaden på tillgång och tillgänglighet, men ofta glöms detta bort. När man läser i olika kattböcker står det exempelvis klart och tydligt att katter ska ha tillgång till vatten. Men vad innebär detta egentligen? Det innebär att vilken tid som helst på dygnet som katten kan bli törstig ska den kunna dricka vatten. Ofta ställer man vattenskålen i köket av flera olika anledningar, detta har jag inget emot mina vattenskålar står också i köket. Observera att jag nu skrev vattenskålar. Det är nämligen så att jag har mer en än katt och därför har jag mer än en vattenskål. Vad man lätt kan missa är att katter och andra djur också kan vakta saker som betyder mycket för dem. Vilket kan betyda att i ett hushåll med flera katter kanske det bara är en som faktiskt kan dricka vatten. Alla katterna har tillgång till vattenskålen, den står där fullt synlig i köket med fräscht vatten. Men ändå kan inte alla katterna dricka vatten, eftersom vattnet inte är tillgängligt för dem. Det behöver inte vara så att en katt vaktar vattnet utan det kan finnas flera olika andledningar till att vattnet inte är tillgängligt. Vattenskålen kan vara fel placerat och därför har katten inte tillgänglighet till vattnet eftersom den inte vågar gå dit.

Jag hoppas att jag med detta exempel har förklarat skillnaden med tillgång och tillgänglighet. Ofta stirrar man sig blind på tillgång och glömmer bort tillgängligheten, man får inte glömma att tillgänglighet också är en mycket viktig faktor.

En annan sak man lätt kan glömma bort om man har flera katter är att ägaren är en viktig resurs för sina katter. Inte bara för att ägaren ska ge dem mat, vatten och göra rent i lådan utan också ge dem kärlek. En viktig fråga man ska ställa sig om man har flera katter är om alla katterna har tillgänglighet till sin ägare. Ger ägaren lika mycket tid till alla sina katter? Eller är det så att de katter som är som plåster på sina ägare får all uppmärksamhet och de som är mer ”blyga och reserverade” får mindre? Tillgång och tillgänglighet är en fråga om resurser i hemmet, se till att alla dina katter har tillgänglighet till alla resurser. Glöm inte bort det viktigaste av allt ge ALLA dina katter kärlek, var där för ALLA.