Föda & Vatten

Nästan alla Felidae har 30 stycken tänder, vilket är ett mindre antal än hos de flesta karnivorer. De vassa tänderna är bra till att slita loss kött från byten, men inte till att tugga med. Den fjärde premolaren (övre rovtanden) är även utformad så att den kan krossa ben. Psykologiskt och morfologiskt (kroppens uppbyggnad) är den domesticerade katten en mycket specialiserad köttätare som föredra att äta flera gånger varje dag. Man kan se att katter är specialiserade köttätare genom en mängd olika faktorer som exempelvis dess tanduppsättning, näringsbehov and smaksinne.

Detta innebär att katten är ett rovdjur som i naturen småäter, om man låter katter äta som de vill kommer de att äta mellan tio och sexton små mål per dag. Därför är det bra om man kan låta kattens föda stå framme dygnet runt.

Vilken mat som katter vill äta kan bero på vad dem fått för foder som kattunge. Kattungen härmar sin mammas matvanor och den födan som den då fick är oftast den födan som katten föredrar under livet. En del katter äter inte blötmat eftersom den oftast förvaras i kylskåp och de gillar inte att äta föda som är kall.

Vatten

Man kan tro att det inte finns så mycket att säga om vatten. Katter ska alltid ha tillgång till rent och fräscht vatten. Men det är faktiskt vanligare än vad man tror att katter dricker från duschar och toaletter. Även om ägarna inte ser detta som ett problem och tycker att det är helt ok att katten dricker från toaletten ska man komma ihåg att detta är en fara för katten. Det har hänt mer än en gång att en katt har trillat/halkat i toaletten vilket har lät till att katten har drunknat. Så frågan man ska ställa sig om sin katt dricker från toaletten/duschen är varför den gör det. Det kan bero på att katter inte tycker om att dricka vatten som är stillastående. Ett annat skäl kan vara att katter i naturen inte äter och dricker på samma plats. Sen finns det vissa katter som föredra vatten som stått ett dygn, kan vara en orsak till varför man ser katter som dricker ”gammalt” från vattenpölar.

Kan katter bli vegetarianer?

Katten är en ren köttätare, till skillnad från hunden som är en allätare. Detta betyder att katter bara kan bryta ned en liten mängd lättlösliga kolhydrater (det vill säga redan spjälkade/nedbrutna kolhydrater som finns i deras bytens lever). Dessutom har katter ett större behov av proteiner än hundar. Detta beror på att katter har större behov av aminosyror (som byggs upp av protein) för att klara sin energiförsörjning. Ett livsviktigt ämne för katter är Taurin, som i stort sätt bara finns i animalier. Katter kan inte leva utan taurin. Taurin finns som spårämnen i vissa vegetabilier, men i alldeles för liten mängd för att katter ska må bra. Som det ser ut idag kan man inte heller på ett bra sätt framställa taurin på syntetisk väg.

Alltså är det inget problem att ge hundar vegetarisk föda eftersom de kan både spjälka kolhydrater samt kan leva och må bra på bara vegetabilier. Katter däremot är ett rovdjur som behöver animalier för sin överlevnad.